9 tips voor een leuke wandeling

Maak er een leuke wandeling van

Je maakt regelmatig een wandeling met jouw beste vriend. Jouw hond vindt het superleuk om er samen met zijn baasje op uit te trekken. De wandeling moet leuk zijn voor iedereen. Hieronder vind je 9 tips. We noemen onze beste vriend in dit verhaal even Pepsi.

 1. Pepsi is jouw GPS

We vergeten de principes die ons vroeger (en nu soms nog steeds) werden ingeprent dat de hond netjes naast ons been moet lopen en veel naar ons moet kijken. Dit is een totaal verouderde theorie: weg ermee!

Laat jouw hond, in de mate van het mogelijke, de wandelroute bepalen. Op deze manier ontdek je misschien zelf nieuwe wandelpaadjes en zal je zeker ontdekken wat Pepsi zo leuk vindt.

De BAT-trainingsmethode is hier trouwens op gebaseerd. BAT staat voor Behavorial Adjustment Training en wordt toegepast bij honden die heel erg aan de lijn trekken of uitvliegen naar andere honden.

2. Geef Pepsi de kans om te snuffelen

Jij hebt wellicht een druk leven. Pepsi mag al blij zijn als ze 2x per dag kan gaan wandelen met jou. Dit zijn 2 momenten waarop ze de wereld kan ontdekken. Gun haar dit plezier. Laat haar haar omgeving ontdekken: wie is hier vandaag allemaal geweest, wat is er gebeurd on mijn straat??

Laat Pepsi vooral in het begin van de wandeling snuffelen à volonté. Nadien kan je “snuffelpauzes” inbouwen: jullie wandelen samen een eindje en op bepaalde plaatsen kan ze zo lang snuffelen als ze zelf wil.

3. Laat Pepsi haar krant lezen

Jij hebt veel variatie in jouw leven: je gaat werken, je hebt Facebook, je kijkt TV, je leest de krant, je hebt een GSM…. Pepsi heeft enkel jou. Jij bent haar hele wereld en jij bepaalt hoe haar wereld eruit ziet.

Als je met Pepsi gaat wandelen is het voor haar alsof ze haar krant leest of haar Facebook pagina update. Als je niet veel tijd of zin hebt om te wandelen, dan moet je haar vooral veel laten snuffelen tijdens een kortere wandeling. Zorg ervoor dat ze al haar zintuigen kan gebruiken. Dit maakt haar mentaal moe én gelukkig. Het is misdadig om jouw hond altijd kort te houden en haar te verplichten van heel dicht naast jouw been te lopen.

4. Breng variatie in de wandelroutes

Maak regelmatig eens een andere wandeling, ga een andere richting uit, verken een andere omgeving. Je kan inspiratie opdoen bij Wandelknooppunten of via Hondenwandelingen

5.Nodig een vriend uit

Wanneer heb jij voor het laatst een vriend uitgenodigd voor een wandeling? Je kan bijpraten en wellicht zal de wandeling langer duren omdat jullie veel te vertellen hebben. Ook voor jouw hond is het een leuke afwisseling: zo maar een nieuwe mens erbij!

Het is natuurlijk dubbel zo leuk als je iemand uitnodigt die ook een hond heeft. Kijk binnenkort op Gezinshonden voor hondenwandelafspraken.

6. Verander het wandeltempo

Breng variatie in de wandeling door af en toe het tempo te veranderen, dit is leuk voor jou en voor jouw hond. In mijn wandeltrainingen pas ik 3 tempo’s toe:

  • gewone wandeltempo: gewoon stappen op een tempo dat iedereen aangenaam vindt
  • snel wandelen: er een hevig tempo inzetten: snelwandelen
  • shopping tempo: het tempo dat je hebt als je in een drukke winkelstraat naar de winkels aan het kijken bent

Wissel deze 3 tempo’s af.

7. Bouw enkele oefeningen in

Pepsi begrijpt thuis wellicht enkele woorden: zitten, liggen, blijven, kijken,… Je komt nu met Pepsi in een toffe omgeving met veel geurtjes en interessante mensen en/of dieren. Pas deze oefeningen toe tijdens een wandeling. Je zal merken dat het buiten veel moeilijker is. Voorzie wel een lekker snoepje want Pepsi  zal de keuze moeten maken tussen dat vreemde geurtje tegen die boom en jouw snoepje….

8. Zoek

De oefening “Zoek” is ideaal tijdens een wandeling. Neem lekkere hondensnoepjes mee. Gooi eerst op een rustige plaats enkele snoepjes op de grond zodat ze het duidelijk kan zien. Zeg “Zoek”. Herhaal dit een paar keer. Zeg dan eerst “Zoek”. Als Pepsi naar de grond kijkt en zoekt (zonder dat er een snoepje ligt) dan heeft ze het woord begrepen. Gooi snel een snoepje.

Maak nu de oefening moeilijker. Gooi enkele snoepjes in het gras en zeg “Zoek”. Verstop een snoepje onder een tak.

9. Geniet samen

Geniet samen van de wandeling. Als jij ontspannen bent, dan straal je dat uit naar Pepsi en dan zal zij ook ontspannen wandelen. Vergeet alles wat ons vroeger aangeleerd werd en relativeer. Jouw hond is jouw beste vriend en jullie maken samen een wandeling. Probeer een beetje meer “hond” te zijn: leef vandaag, nu tijdens de wandeling en geniet nu. Denk niet aan morgen! En als Pepsi eens trekt aan de leiband of blaft naar een andere hond? So what?! Wij zijn ook niet perfect!

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan, ga je ermee akkoord dat we deze cookies gebruiken voor Kwispelcoach.