Honden in tijden van Corona

De impact van Corona maatregelen op onze honden

Het leven is grondig veranderd in 2020, dat is wel een understatement. Wij volgen het nieuws, informeren ons, zien verschrikkelijke TV beelden. Langzaam aan wordt dit onze nieuwe realiteit. We kijken niet meer vreemd op als we mensen ontmoeten die een mondmasker dragen of als mensen anderhalve meter afstand bewaren. We kennen de noodzaak van al deze maatregelen.

Stel je voor dat je geen TV hebt, geen krant en je weet totaal niet wat er aan de hand is. Van de ene dag op de andere verandert jouw bekende leefwereld. Plots blijft iedereen thuis en als je buiten komt zie je mensen die de helft van hun gezicht bedekken waardoor je amper verstaat wat ze zeggen. Je mag hen zelfs niet gaan begroeten!

Het leven van onze honden werd helemaal op zijn kop gezet. Maar dit is een groep levende wezens die wij helemaal over het hoofd gezien hebben.

Ineens was het volledige gezin de ganse dag thuis. Gedaan met de siësta’s op verschillende plaatsen. In het beste geval kregen onze hondjes veel aandacht en knuffels en werd er met hen gespeeld. En wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Pepsi The Max, mijn chocolade Labrador is het gewoon van veel te gaan wandelen. Maar tijdens de lock-down gingen we nog meer wandelen.

Normaal gezien springt ze recht als ze de woorden “Ga je mee?” hoort en staat ze direct klaar. Tijdens de lock-down bleef ze soms in de zetel liggen en had ze helemaal geen zin om wéér te gaan wandelen. Het viel me ook op dat op Facebook dagelijks berichten verschenen van honden die weggelopen waren. Kwam dit omdat de eigenaars even onaandachtig waren en een deur hadden laten opstaan? Of ….. waren de honden de drukte even beu?

Honden begrijpen geen mensentaal. Ze leren door associatie. Ze luisteren vooral naar klanken. Als klanken gekoppeld aan een bepaald gedrag hen een beloning opleveren dan onthouden ze dat.

Ze observeren constant onze lichaamstaal en onze mimiek. Op deze manier proberen ze ons te begrijpen en doen ze hun uiterste best om harmonieus samen te leven met ons. En dan opeens dragen die vreemde mensen iets voor hun gezicht waardoor ze de mimiek niet meer kunnen waarnemen. Het maakt ons ook minder verstaanbaar. Onze honden snappen er niks van!

2020 heeft veel mensen ook stress bezorgd en angst. Stress en angst voor de job, de financiën, zelf les geven aan de kinderen in combinatie met jouw eigen werk, technische werkloosheid, gezondheid,…. Als je stress hebt of als je bang bent dan maakt je lichaam extra adrenaline en cortisol aan. Het lichaam ervaart een “gevaarlijke” toestand en maakt zich klaar voor de confrontatie. We spreken hier over de Fight or Flight modus: het lichaam maakt zich klaar om te vechten tegen de (onzichtbare) vijand of om kei snel te vluchten.

Door de toename van cortisol en adrenaline in ons lichaam verandert onze lichaamsgeur ook. Gelukkig ruiken we dat niet bij onszelf of bij anderen. Maar honden ruiken dit wel. Door die andere geur die we afscheiden weten ze dat er een onzekere situatie is. Ze kijken om zich heen maar ze zien geen vijand. Dit maakt hen ook onzeker.

Veel mensen hebben tijdens de lock-down een puppy gekocht want ze hadden toch veel tijd, ze gingen wandelen en een hond maakt het marketing-beeld van het gelukkige gezin compleet. De eerste 16 weken in een hondenleven zijn cruciaal. De hond moet zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen. We noemen dit socialisatie. Dit is nodig voor het zelfvertrouwen van de hond en het leert hem hoe hij zich moet gedragen in onze mensenwereld. Wat een hond in de eerste 16 weken ervaart, staat in zijn geheugen gegrift en vergeet hij nooit meer.

Een puppy mag het nest verlaten op 8 weken. De hondjes die gekocht werden in april waren op dat moment tenminste 8 weken oud. De socialisatie kon niet “normaal” verlopen. We zaten in een lock-down, we mochten geen bezoek ontvangen en al die vreemde mensen verborgen de helft van hun gezin. De hondjes konden niet spontaan kennis maken met die vreemde mensenwereld. Alles wat die hondjes meegemaakt hebben in die weken staat in hun geheugen gegrift.

Ik heb in januari een puppy gekocht, Fluffy een Chihuahua, maar kon haar ook onvoldoende socialiseren door de lock-down. Ik merk het aan haar gedrag nu alhoewel ze het nog vrij goed doet. Ze is soms wel onzeker en angstig omdat ze in die cruciale fase niet de kans gekregen heeft om de wereld te ontdekken. We werken er nu samen aan en het gaat alsmaar beter.

We zijn nu einde oktober. Een hond geraakt in zijn puberteit tussen 8 en 12 maanden en dat duurt wel even, vergelijk het met de puberteit van kinderen. Puberende honden zijn zoals puberende kinderen: ze vergeten even wat ze geleerd hebben (vooral het luisteren) en ze gaan hun grenzen verleggen. Dat zal nu de komende maanden ook gebeuren.

Een hond is niet voor even maar is voor het leven. Je stuurt je kinderen naar school omdat ze veel zouden leren zodat ze alle kansen zouden krijgen in het leven. Doe hetzelfde met jullie hond. Geef jouw hond de kans om alles te leren over die vreemde mensen met wie hij moet samenleven.

Vraag persoonlijke begeleiding om jou en jouw hond harmonieus te leren samenleven. Onze kwispelcoaches geven enkel 1 op 1 begeleiding in jullie omgeving. Je kan ook zelf een online cursus volgen met veel informatie en filmpjes over de opvoeding van jouw hond. Neem een kijkje op Kwispelcoach

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan, ga je ermee akkoord dat we deze cookies gebruiken voor Kwispelcoach.