Gedrag aanpassen

Je hebt een hond gekocht omdat je er een vriend bij wil, iemand die deel uitmaakt van je gezin. Je houdt ongelooflijk veel van jouw hond maar de communicatie verloopt moeizaam. Jij kan aan je hond niet duidelijk maken wat je van hem verwacht en hij begrijpt jou niet. Jullie worden allebei onzeker en je weet niet hoe je het kan oplossen.

We maken een onderscheid tussen probleemgedrag en gedragsprobleem. Probleemgedrag kan een natuurlijk gedrag van de hond zijn waar de mens last van heeft. Een Husky is een sledehond die gefokt is om in groep te leven, te werken en om bestand te zijn tegen extreme koude. Als je deze hond een ganse dag alleen opsluit in een stadsappartement op de 5de verdieping dan zal hij beginnen huilen als een wolf. Hij zoekt contact met andere honden. Uit verveling zal hij alles beginnen vernietigen, een vorm van bezigheidstherapie die we niet zo zeer appreciëren. Voor de hond is dit natuurlijk gedrag voor de mensen is dit een probleem.

Een gedragsprobleem is een gedrag waar de hond zelf last van heeft. Je hebt een hond bij een broodfokker gekocht en die hond is extreem angstig. Elke wandeling, elk nieuw geluid, elke nieuwe persoon die hij ontmoet is een marteling voor hem. De hond heeft zelf last van dit gedrag.

Als de communicatie en/of de relatie tussen mens en hond verstoord is, zal dit zichtbaar zijn in het gedrag van de hond. De hond zal dingen doen die jij niet zo fijn vindt. Dit kan gaan van dingen kapot bijten tot overmatig blaffen of in huis plassen en zelfs agressie. Na verloop van tijd vind jij de aanwezigheid van je hond niet meer zo aangenaam en zal de hond onzeker worden omdat hij merkt dat je dikwijls boos bent.

Laat het niet zo ver komen. Vraag op tijd professionele begeleiding om de communicatie en de relatie te herstellen. Ik kom altijd bij jou thuis want ik wil zelf zien hoe de hond zijn leefwereld ervaart. Ik focus niet op het “probleem” van de hond. Ik probeer te ontdekken waar de communicatie is fout gelopen en wat e wisselwerking is tussen de verschillende gezinsleden, hond inclusief.Via een eenvoudig stappenplan waar iedereen zich goed bij voelt, herstellen we langzaam de communicatie en de relatie.

Het kwispelhonden programma is uniek omdat we aan het totaalbeeld werken. We focussen niet op het probleem maar op de oplossing. We gaan samen op zoek hoe de communicatie fout gelopen is. We kijken naar de wisselwerking tussen de verschillende gezinsleden en de hond.

Aan de hand van een eenvoudig stappenplan waar iedereen zich goed bij voelt, herstellen we langzaam de communicatie en de relatie.

HOE KUNNEN WIJ JE HELPEN? LAAT HET ONS WETEN