Pup bijtrem aanleren

Een schattige pup met vlijmscherpe tandjes!

Je hebt een ongelooflijk schattige pup en je ontdekt de magische wereld van de honden. Maar die kleine schattige pup heeft vlijmscherpe tandjes.

Je speelt met je pup en hij bijt een klein beetje in je hand of in je broek. Maar jouw pup wordt hoe langer hoe wilder en begint hard door te bijten. Herkenbaar? Dit is een gedrag dat je snel moet afleren.

Het gebit

Een pup wisselt zijn tandjes tussen de 3 en 7 maanden. Puppytandjes zijn heel scherp en puntig. Als ze je bijten dan doet dit echt pijn. Pups leren hun tandjes gebruiken en ze ontdekken wat ze allemaal kunnen.

Al bijtend de wereld ontdekken

Een pup ontdekt de wereld door alles in zijn mond te steken en erop te kauwen.

Bijtrem aanleren

Een hond heeft beperkte mogelijkheden om dingen te ontdekken. Eén van die mogelijkheden is iets in zijn mond nemen en erop kauwen. Het is voor die reden dat we het speels en ontdekkend bijten niet mogen afleren. We gaan de pup wel een bijtrem aanleren.

We gaan de pup leren zijn bek op een zachte manier te gebruiken.

Een pup zal in het nest zijn mama, broertjes en zusjes ook bijten. Als hij té hard bijt dan zal mama snauwen en wegstappen. Broertjes en zusjes zullen hard piepen en weglopen. Op deze manier leert de pup wanneer hij te hard bijt.

Immers, als een pup jouw hand in zijn mond heeft dan voelt hij zelf niet of hij te hard bijt of niet. Hij weet niet hoeveel druk hij zit. We zullen even vergelijken met een voorbeeld uit de mensenwereld.

Als ik jouw hand vastneem en ik knijp erin dan weet ik niet op welk moment deze handdruk voor jou pijnlijk wordt. Ik zal het zien aan jouw gezichtsuitdrukking of omdat je je hand weg trekt. Hetzelfde voor onze pup. Hij is aan het spelen en amuseert zich. Jouw hand zit in zijn mond maar hij beseft niet dat hij jou pijn doet.

We moeten dus duidelijk communiceren met onze hond.

3 gouden tips

  • als jouw pup jouw hand/arm in zijn mond heeft en hij bijt iets té hard, zeg dan boos en met een lage stem “AUW!”
  • sta op en wandel weg. Schenk geen enkele aandacht aan jouw hond. Zeg er niks tegen. Negeer hem compleet. De kans is groot dat hij achter jou komt om verder te doen.
  • als de pup toch nog achter jou komt gelopen om verder te bijten, blijf hem negeren. Geef hem na max. 3 pogingen een Time-Out. Dit betekent dat je hem even isoleert. Je doet dit NIET door hem in zijn bench te zetten. Zet hem even in de tuin, in de garage of in de gang. Kies een plaats waar hij geen “kattenkwaad” kan uithalen. Hij kan dan even tot rust komen. Een Time-Out is de ergste straf voor een hond. Laat hem na een 2-tal minuten terug binnen en doe alsof er niks gebeurd is.

Wil je hier nog meer over weten? Dat ontdek je in de online cursus: “Een hond opvoeden… hoe doe je dat?”.

Deze website gebruikt cookies. Door verder te gaan, ga je ermee akkoord dat we deze cookies gebruiken voor Kwispelcoach.